Ayat Skema

Assalamualaikum,
key,korang pernah tak dengar ayat skema...tak pon korang ader tak kawan yang selalu guna ayat skema???tapi tak der masalah pon kalau ade kawan yang selalu guna ayat skema kann...
camtu ker orang skema???tak laa..tu gambar contoh...

Antara contoh2 ayat skema:

contoh 1:
kenduri tu saya,ayah saya,ibu saya,nenek saya,kakak saya,abang saya,adik perempuan saya dan adik lelaki saya semua datang kenduri tuu..

 huraian:
tak payah la gune ayat camtu...kalau cakap ''family"dah cukup..tak payah nak gune ayat panjang lebar camtuu...
 

contoh2:
saya tak dapat datang rumah awak la..sebab rumah pak cik saya ade kenduri,rumah nenek sebelah ayah saya ada kenduri kesyukuran,rumah mak saudara sebelah mak saya ade kenduri sambut menantu...

huraian:
bagi saya,gantikan ayat tu dengan ''banyak kenduri"dah cukup..tak payah gune ayat panjang lebar camtuu...

contoh3:
saya suka makan roti bakar,roti sardin,roti cheese,roti kebab dan roti kaya...semua tu mak saya buat..

huraian:
tak payah gune ayat camtu..terlalu panjang...kata jela "saya suka makan roti yang mak saya buat"

Tak semua orang gune ayat skema kan...kalau korang ader kawan korang yang selalu gune ayat skema,jangan pulak tak kawan dengan dia...orang skema ni baik....dan jangan marah dia....kene la hormat dia jugak...

Thank You coz read this post!!!

No comments: